Romsdalshalvøya
Interkommunale
Renovasjonsselskap IKS
RIR Næring

1,5 millioner nordmenn har gitt noe brukt til jul

Da er kanskje tiden moden for at alle og enhver av oss åpent tør ytre ønske om brukte julegaver.

Det sier seg kanskje selv at de som får en bruktbil i julegave ikke stusser over at den har tidligere eiere. Hvor går grensen for hva vi kan gi brukt til jul utover kapitalvarer?

I fjor ble det gjort en undersøkelse som viste at én av tre nordmenn over 18 år hadde gitt bort brukte julegaver.

Aksept og trend

Norstats undersøkelse viste at 32 prosent er positive til å gi brukte julegaver og nærmere 40 prosent er positive til å få. I tillegg har hele 35 prosent svart at de har gitt en brukt gave til jul, noe som er en økning på over 30 prosent sett mot 2020.

Det er særlig aldersgruppen 15 til 39 år som er positive til å få brukte julegaver og det er 
spill, bøker, ting til hjemmet, møbler og sportsutstyr som er de mest populære tingene å ønske seg brukt. 

Butikkleder hos Fretex i Molde, Åsa Bjordal Bjørkly kjenner seg godt igjen i undersøkelsen og er ekstatisk over at samfunnet ser ut til å omfavne trenden med sirkulærøkonomi og stolthet rundt det å både ønske seg og gi brukte gaver.

Også at det er mange unge som velger dette, bekrefter hun.

-Vi opplever at veldig mange unge kommer hit for å kjøpe LP-plater til dekor, ikke for å spille dem av, forteller hun og legger til at de unge også handler veldig mye pynt-og dekor.

Butikksjefen i Molde er ikke så sikker på om alle de unge kundene har tatt noe dypt valg rundt det å handle brukt.

-Jeg er usikker på hvor dyptfølt det er å kjøpe brukt, men mange viser et miljøengasjement og det er tydelig at mange er motivert av at det er kult å kjøpe brukt, sier hun.
Butikkleder-Fretex-2.png

Butikkleder Åse Bjordal Bjørkly ved Fretex i Molde merker at unge har kastet seg på sirkulærøkonomien for fullt.

Snart jul

Fretex satser også på julehandelen og har sin offisielle julehandelåpning den 1. november. Da er butikken pyntet og rigget opp mot en forhåpentligvis rekordhandel av julegaver. Da er bokavdelingen fylt opp av bøker, hvor mange er utgitt så sent som inneværende år.

-Det vi selger mest av året gjennom og ikke bare rundt jul, er klær for damer, krims og bøker. Så kommer herreklær rett etter de førstnevnte kategoriene, forteller hun og utdyper at Fretex i Molde bestiller inn sine varer som en vanlig butikk ville gjort fra grossist. Forskjellen er at de bestiller kun fra Fretex sentralt.

Prisnivået ligger minimum ?-del av nypris og det er merke og tilstand som til syvende og sist avgjør utsalgsprisen.

-I år bør ingen være flau for å ønske seg en brukt bok eller LP-plate til jul. Jeg håper mange tar min utfordring og bidrar til mindre avfall, avslutter hun.

*Om undersøkelsen:

Gjennomført av Norstat på vegne av FINN  blant et representativt utvalg på 1005 menn og kvinner i Norge, fra 15-99 år. Uke 44 i 2021.