Romsdalshalvøya
Interkommunale
Renovasjonsselskap IKS
RIR Næring

Nedbrytbare matavfallsposer

Fra 1. januar 2023 vil vi kun motta nedbrytbare poser til matavfall. 

Hvorfor nedbrytbart?

Dette gjør vi både fordi vi ønsker å avvikle bruk av forurensende plastposer i matavfall, og fordi bioposene har blitt så gode at de tilfredsstiller behovene til abonnentene våre. Bioposene vil være gratis for alle abonnenter.

De nedbrytbare posene er laget av organisk materiale, og vil derfor være en del av matavfallet. Posene vil starte nedbryting så snart de utsettes for fukt. 

I dag sendes matavfallet vårt til Sverige, og brukes til biogassproduksjon. Restproduktet i biogassanlegget brukes som jordforbedringsprodukt i landbruket. Plastposene forurenser dette restproduktet. 

Hvordan brukes de nye bioposene?

Mens vi er vant til å tenke at avfallet vårt kastes i posene, vil bioposene nå være en del av avfallet. Nedbrytningen starter så snart bioposen kommer i kontakt med fukt, og vi må gjøre noen små tilpasninger i bruken vår framover. Med noen små justeringer er vi sikre på at abonnentene våre kommer til å bli fornøyde med de nye posene. 

Så hva må endres? Vi anbefaler at det brukes avfallsbøtter med god lufting uten lokk, og at man ikke venter mer enn 3-4 dager før man går ut med matavfallet. Vi anbefaler også at man bærer avfallet ut i avfallsbøtta, da bioposen ikke er like sterk som en plastpose. 

En plastpose har mange bruksområder. Vi er vant til å se den som oppbevaring av matvarer og andre ting, i avfallsbøtter, når klær skal lagres på loftet, som akehjelp om vinteren og mye mer. Bioposene har ett eneste bruksområde, og det er som matavfall. Hvis man bruker posene til f.eks. oppbevaring av klær, risikerer man både at posene vil oppløses på sikt, og at klærne kan få mugg. 
bioposer_frode_og_linda.jpg

Daglig leder for RIR, Frode Erlandsen og kunderådgiver Linda Eikrem, vil sørge for at alle får gratisnedbrytbare matavfallsposer før overgangen ved nyttår.

Hvordan får du tak i de nye posene?

Ordningen vil starte i desember, og fra januar 2023 vil vi altså kun ha bioposer i matavfallet. Vi vil komme tilbake med mer informasjon om utdeling i løpet av høsten. Bioposene vil være gratis.