Romsdalshalvøya
Interkommunale
Renovasjonsselskap IKS
RIR Næring

Rauma: Det nye utstyret

De som har fått dunker kan ta dem i bruk fra 30. september. Alle andre kan begynne å bruke dunkene så snart de har fått dem.

Hvorfor trilledunker?

Dunker er i dag den meste brukte oppsamlingsenheten for avfall. De beskytter avfallet mot fugler og dyr, og du slipper at avfallet dras utover og tiltrekker seg skadedyr. For renovatørene betyr dunkene en bedre arbeidshverdag. Det blir færre tunge løft og lavere risiko for å skade seg på spisse eller skarpe gjenstander i avfallet.

Skal det brukes sekk i dunken?

Nei, sekker blir det nå slutt på. Det er lurt å samle avfallet i gjenknyttede poser før det kastes i dunken, men sekker er ikke nødvendig.

Blir det utdelt poser til matavfall?

Vi deler ikke ut egne poser til oppsamling av matavfall. I stedet kan dere bruke vanlige handleposer eller tilsvarende. På gjenvinningsanlegget blir posene fjernet og sendt til forbrenning. Knytt posene godt, så unngår dere søl og skitten dunk.

Kan vi sette avfall ved siden av dunken?

Nei, alt avfall som skal leveres må legges i dunken. Renovatøren skal ikke ta med avfall som ligger ved siden av. Dersom dunken blir for liten kan du tilpasse abonnementet med større dunker. Dunkene for papir og glass- og metallemballasje er gratis å oppgradere, mens oppgradering av dunk for restavfall og matavfall vil medføre økt gebyr. Det skal lønne seg å være flink til å sortere.

Hva om dunken blir for stor?

Det er mulig for naboer å dele dunker.

Hva med oss som komposterer selv?

Du kan søke om kompostavtale med kommunen. Da henter vi inn matavfallsdunken, og du får reduksjon i renovasjonsgebyret tilsvarende prisen på dunken.

Hva om jeg heller vil fortsette med sekk?

Beklager, vi har muligheter for tilpassing av abonnementet, men å velge bort dunkene er ikke en av dem.

Bygge leskur

Om du tenker på å lage stativ eller leskur til dunkene, har vi en egen side med tips for slike byggverk.

Ta vare på utstyret

Renovasjonsutstyret som utleveres er RIR sin eiendom, men det er den enkelte abonnent sitt ansvar å sørge for renhold og enkelt vedlikehold.

Fra tid til annen kan det være lurt å ta en liten helsesjekk på avfallsdunkene. Er lokket helt? Sitter hjulene som de skal? Er det noen sprekker i dunken? Si fra til oss dersom det er noe feil med dunken, så kommer vi og bytter den ut.

Utstyr som blir ødelagt ved henting av søppel eller på annen måte der abonnenten er uforskyldt, bytter vi kostnadsfritt.

Alle dunker skal også ha en etikett med en strekkode på siden og en rund databrikke festet i et spor under kanten foran. Det er disse som gjør at vi vet at dunkene tilhører din eiendom, og at renovatøren holder oversikt over at han får tømt alle dunkene han skal på ruta si. Om dunken din mangler brikke eller etikett er det bare å ta kontakt så ordner vi opp.

De gamle sekkestativene trenger ikke å leveres inn. Et godt tips er å ta stativet i bruk til plastavfallssekken. Husk bare på at sekken skal være ute av stativet og knytt godt igjen på hentedagen.