Kildesortering
Det er forlengst slutt på den tiden da avfall bare ble kastet på søppelfyllinga. Nå er målet å gjenvinne så mye som mulig.
Det er forlengst slutt på den tiden da avfall bare ble kastet på søppelfyllinga. Nå er målet å gjenvinne så mye som mulig.
Sorteringsveileder på flere språk
Hvorfor kildesortering?
Det er forlengst slutt på den tiden da avfall bare ble kastet på søppelfyllinga. Nå er målet å gjenvinne så mye som mulig.
Å kildesortere betyr å sortere avfallet så nærme kilden som mulig, altså før de ulike avfallstypene blir blandet sammen i søppelbøtta. Slik får vi skilt de materialene som kan gjenvinnes fra det avfallet som skal gå til forbrenning og bli fjernvarme.
Når vi sorterer fanger vi også opp de avfallstypene som inneholder farlige stoffer, slik at disse kan bli behandlet på riktig måte og ikke bidrar til mer forurensning enn nødvendig.
Nesten alt avfall vi håndterer går til gjenvinning, enten til nye materialer eller til energi som biogass og fjernvarme. Gjenvinning av avfall til nye råstoffer krever mindre energi enn utvinning av nye råstoffer fra naturen.
Hvor blir det av?
Innholdet i biodunken din blir omlastet på RIR-anlegget i Årødalen før det transporteres til biogassanlegg. Her blir det lagt i store utråtningstanker hvor de samler opp gassen som dannes når avfallet brytes ned. Gassen renses og brukes som drivstoff til kjøretøy.
Plasten blir pakket i baller i Årødalen, før den fraktes til sorteringsanlegg i Tyskland. Derfra går de ulike plastkvalitetene til fabrikker i hele Europa.
Aviser og magasiner sendes til Norske Skogs papirfabrikk på Skogn i Nord-Trøndelag. Bølgepapp ender hos Peterson på Ranheim i Trondheim, hvor det lages ny papp. Drikkekartongene blir sortert ut og fraktes til Fiskeby Board i Norrköping. Her blir det laget ny emballasjepapp, blant annet pizzaesker.
Det som blir igjen når du har sortert ut alt som kan gå til materialgjenvinning eller biogass sendes til energigjenvinning, hovedsakelig i Ålesund, men også ved fjernvarmeanlegg i Sverige.
Farlige avfall i vinduer
Det er ikke bare vinduer med pcb som skal behandles som farlig avfall når de skiftes ut. Det gjelder også vinduer med klorparafiner.
Hos RIRs gjenvinningsstasjoner sorterer vi ut klorparafinvinduer på samme måte som pcb-vinduer. Det gjør vi fordi disse må behandles som farlig avfall. I likhet med annet farlig avfall er det helt gratis for husholdningskunder å levere slike vinduer til miljøstasjonen.
Klorparafiner er en stoffgruppe som erstattet pcb da pcb ble forbudt. Disse stoffene har vært brukt som mykgjører i isolasjons- og tetningsmasse, maling og plast. De ble også benyttet som flammehemmende middel i plast, gummi og tekstiler.
I produksjonen av isolerglass ble klorparafiner brukt i lim og tetningslister fra midten av syttitallet og fram til rundt 1990. Produsentene brukte isolerlim både med og uten klorparafiner innenfor samme år. Dette gjør det vanskelig å lage en liste over produsenter og årstall slik som for pcb-ruter.
I likhet med pcb gjør ikke klorparafiner oss akutt syke. Stoffene bygger seg derimot opp i kroppen over tid, og overføres til barn gjennom morsmelk. De kan føre til nedsatt vekst, forsinket utvikling og effekter på hukommelse og læring (det vil si effekter på utvikling av hjernen). De såkalte kortkjedete klorparafinene kan også være kreftfremkallende.
Vinduer med pcb eller klorparafiner utgjør ingen nevneverdig fare så lenge de står i et hus. Det er når de skal skiftes ut det er viktig at de håndteres på en måte slik at disse stoffene ikke slipper ut.
Å skille vinduer med klorparafiner fra ufarlige vinduer er ikke lett. Det dreier seg om isolerglassvinduer produsert i perioden 1975-1990. Ikke alle isolerglassruter fra denne perioden inneholder klorparafiner, men det finnes ingen enkel måte å se på rutene hva som er hva.
Sortering av isopor
Skjerpede krav fra gjenvinningsanleggene gjør at isopor ikke lenger kan leveres sammen med plastemballasje.
En gang i tiden kunne vi kaste isopor sammen med plastemballasje. Det er det slutt på. På grunn av skjerpede krav fra gjenvinningsanleggene må isopor heretter leveres til gjenvinningsstasjonen eller kastes i restavfallet.
På gjenvinningsstasjonen
Det lønner seg å sortere avfallet hjemme før man drar til gjenvinningsstasjonen.
Det aller meste kan man levere gratis på gjenvinningsstasjonen. Har du sortert avfallet hjemme er det lettere å skille det man må betale for og det som er gratis. Du slipper også å springe fram og tilbake til de forskjellige containerne.
Skal du levere avfall i sekk må disse være gjennomsiktige. Bruker du andre typer sekker må de åpnes og eventuelt sorteres på stasjonen. Dette kravet har vi for at våre ansatte skal kunne kontrollere hva slags avfall som havner i de ulike containerne, særlig med tanke på å fange opp brannfarlige gjenstander og annet farlig avfall.
Gjennomsiktige sekker får du kjøpt på de fleste dagligvarebutikker, Biltema, Clas Ohlsson og andre steder som normalt selger avfallssekker.
Vis respekt for asbest
RIR har laga detaljerte retningslinjer for levering av asbest. Dette av omsyn til kunden og dei tilsette.
For større mengder bør du kontakte ei bedrift som har godkjenning for asbestsanering. Privatpersonar som vil ta hand om asbest sjølv, må skaffe seg verneutstyr og godkjent emballasje.
Asbesthaldig materiale var i bruk i bygningar og installasjonar frå om lag 1920 til 1985. Då kom totalforbodet på grunn av helserisiko ved innpusting av asbestfiber. Lungekreft, lungehinnekreft og asbesteose er sjukdommar som kan oppstå på grunn av asbest. Asbest har vore i bruk i bygningsplater på veggar og tak, isolasjonsmateriale rundt kjelar og rør, golvbelegg, ventilasjonskanalar og i eternittrør for vatn og avløp.
– RIR har laga detaljerte retningslinjer for mottak av asbest både frå private og næringsdrivande, opplyser miljø-, kvalitets-og sikkerhetsansvarleg ved RIR, Lars-Magnus Sundfør. Han presiserer at det er ulovleg å grave ned asbesthaldig avfall. Asbest skal deponerast på godkjent deponi.
SMÅ MENGDER (0 - 25 kg):
STØRRE MENGDER (PALLESTORLEIK):
På eit område som er spesielt avsett for dette, vil vi hjelpe til med å løfte pallen av med gaffeltruck / hjullastar. Vi er svært glade om den som har asbest for levering ringer på førehand og avtaler levering av dette.
Kva gjer de dersom nokon kjem til RIR-anlegget med asbest som ikkje er forskriftsmessig innpakka?
– Da har folk to valg. Dei kan ta med seg asbestavfallet heim og utføre forskriftsmessig emballering, eller dei kan få ein tilvist plass her på anlegget der dei kan pakke inn asbesten i solid plast og tape alle opningar slik retningslinjene stiller krav om. For å utføre denne innpakkinga må dei ta på seg verneutstyr (tett kjeledress, hanskar og pustemaske). Vi har også plastsekkar av godkjent kvalitet.
Dette utstyret kan kjøpast her ved RIR. Verneutstyret er eingongsutstyr. Vi anbefaler ikkje folk til å sanere asbest sjølv. Ved riving må fleirgongsmaske brukast. Det er viktig at asbeststøv ikkje blir spredd i området rundt og til naboar. Verneutstyr kan også kjøpast hos byggevarebutikkar, opplyser Lars-Magnus Sundfør.
For levering av asbest fra næringsdrivende
Se også informasjon fra Arbeidstilsynet
Asbest fra næringsdrivende
Næringsdrivende kan levere asbest til vårt anlegg i Årødalen.
All asbest skal være godt emballert ved ankomst til avfallsanlegg, og detaljerte instrukser for dette beskrives nærmere i den videre teksten. Innånding av asbestfibre kan være kreftfremkallende. Vi håper på forståelse for at vi ønsker å beskytte våre ansatte mot den type helseskade, og håper dere følger våre anmodninger.
Ring oss gjerne på 71 21 34 50 dersom du har spørsmål.
Asbest (eller eternitt) er ikke miljøfarlig ved lagring, men helsefarlig ved håndtering. Asbest skal deponeres på deponi med spesiell godkjenning for dette. Opplysninger om asbestbruk kan finnes i bygge- og materialbeskrivelser. Produktnavn som eternitt, asbestolux, pernit med mer, forteller at platene kan inneholde asbest.
Alle virksomheter som skal utføre riving, reparasjon eller vedlikehold av asbestholdig materiale skal ha tillatelse fra Arbeidstilsynet.
Håndtering av asbest er strengt regulert i forskrift om utførelse av arbeid. Forskriften understreker at asbest og asbestholdig materiale skal emballeres slik at spredning av asbeststøv forhindres. Videre at asbestavfall og avfall med asbestholdig materiale skal oppbevares i lukket og låsbar beholder inntil det kan sluttbehandles.
Asbesten pakkes i 2-lags tykk plast og teipes på stedet, slik at innpakningen blir tett og egnet for transport. Nedgraving på egen eiendom er ikke tillatt.
Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.
Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.
Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:
Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.
Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.
Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.
Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.
Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.